Schimbarea din Codul Rutier 2022 care ar revolta șoferii. Modificarea sfidătoare la adresa participanților din trafic

de: Andrei Tilimpea
20 01. 2022

Această nouă modificare legislativă va înflăcăra spiritele, ce urmează să se întâmple cu președinții de consilii județene, potrivit noului Cod Rutier.

Președinții Consiliilor Județene ar putea avea dreptul să aibă girofar pe mașini, propunere a mai multor deputați care au declarat că aleșii locali intervin la urgențe și trebuie să circule fără să stea în trafic. Această propunere a stârnit „revolte”, atât în rândul șoferilor, cât și în rândul polițiștilor.

„Au fost situații când au fost accidente rutiere cu materiale periculoase, au fost situații când sunt blocaje, sunt tot felul de situații în care prezența președintelui consiliului județean se impune pentru a interveni cât mai prompt”, a declarat unul dintre inițiatorii proiectului.

Conform proiectului de lege, șefii de consilii județene nu vor avea doar semnale luminoase ci și semnale acustice pe care le vor putea controla cu o telecomandă, din interiorul mașinii.

Un proiect controversat

Proiectul se află acum în camera deputaților, care este for decizional. În prezent, pe lângă ambulanțe, pot fi dotate cu girofar albastru și mașinile serviciului de protecție și pază, ale administrației penitenciarelor, ministerului justiției sau ANAF, dar și cele ale procurorilor, dacă se deplasează în misiuni de urgență. Codul Rutier spune că șoferii sunt obligați să le acorde prioritate de trecere.

Mașinile Agenției Naționale de Administrare Fiscală și cele ale procurorilor din Ministerul Public nu mai pot folosi girofaruri de culoare albastră când se deplasează pe drumuri publice.

În continuare, sistemele de avertizare luminoasă vor rămâne montate pe autoturismele din următoarele categorii: poliția, jandarmeria, poliția de frontieră, ambulanța, serviciul de medicină legală, protecția civilă, MApN, SRI, SPP și Administrația Națională a Penitenciarelor, autoturismele cu gabarit depășit și cele care transportă substanțe periculoase.

Altă noutate impusă prin Legea nr. 152/2019 este aplicarea unor sancțiuni drastice în cazul șoferilor care montează pe mașină sirene sau girofaruri, fără a avea acest drept. Acum, fapta este considerată la fel de gravă precum conducerea în stare de ebrietate.